Destinasi Terakhir~

>> Thursday, April 15, 2010

Bismillahirrahmanirrahim~

First of all, let me say this to all my readers, bloggers, fans, followers & all my beloved ones...

I AM SO SORRY GUYS!!

Okayh, da mintak maap, hehehe.. Bukannye ape, sebab aku da lame tak meng'hupdate' blog aku yang sedia berhabuk neyh, sian blog aku.. Mesty dye pun sedeyh kenape la aku da lame tak gune die kan sebagai medium pengantara dakwah & tarbiyyah kepada semua orang, sorry kayh Encik Blog, huhu~

Bercakap mengenai destinasi, mesty korang ada lokasi ataupun tujuan yang nak korang nak pergi untuk merealisasikan impian yang terbuka di hati korang. Tak kisah la sama ada nak melancong, ataupun sambung study kat oversea, or maybe nak pergi melaksanakan hajat kecil & besar kat dalam toilet, hehe.. Dan itulah yang dinamakan destinasi. Tapi tanpa kita sedar, there are more important destination yang patut ada dalam diri setiap mereka yang dinamakan makhluk Allah, iaitu destinasi terakhir yang dinamakan Syurga & Neraka~

Kalau la ade buat survey kepada semua penduduk di merata bumi ini, yang soalannya berbunyi begini:-

Lepas korang mati, korang nak masuk mane?
A) Syurga B) Neraka

Aku pasti kalau ditanya seratus juta orang sekali pun, tak mungkin la dyeorang akan bulatkan jawapan B punye la, kecuali kalau orang tu terlebeyh 'hebat' sampei tak takowt langsung dengan azab api neraka en, huhu~ dan sudah pasti A merupakan pilihan muktamad kepada semua insan tidak kira apa jantina, bangsa ataupun agama yang dianuti.. Sape tak nak masuk Syurga weyh! hoho~

Tapi bila difikirkan kembali, berapa kerat je mereka di sana yang berusaha untuk menuju ke Syurga? Cukupkah amalan kita untuk bergelar penghuni taman-taman syurga? Sedangkan setiap hari kita bergelumang penuh dengan dosa & maksiat dalam kita sedar ataupun tidak. Sesungguhnya tiada istilah free of charge untuk masuk Syurga, tetapi ia perlu dibayar dengan segala amal ibadah kita yang ikhlas hanya untukNya..

So, apa yang penting?? Eyh macam wonderpets la pulak en, hehe.. Banyakkanlah bertaubat & berdoa agar Allah dapat memberi petunjuk & hidayah dalam memudahkan perjalanan ke destinasi terkahir kita kelak~ Peringatan untuk semua dan juga diriku jua ;)

"Tidak akan masuk syurga orang yang didalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah" (Hadis Riwayat Muslim)


p/s: Setiap makhluk Allah pasti ada destinasi mereka, dan pastikan destinasi terakhir kita itu adalah Syurga yang kekal abadi, insyaAllah ;)

1 komentar:

EjaQu April 16, 2010 at 4:33 PM  

kekadang kita alpa pada ketentuan TUHAN... Bila dah ada ujian barulah nak sedar... Kekadang dah dekat ru tersedar...Allahua'lam...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP