Syurga Cinta <3

>> Saturday, May 30, 2009

Salamz Alaik!!

"Cinta & perasaan ini hanya untuk mereka yang ikhlas menyintai, bukan untuk dipersendakan & dipermainkan"


Eceyh, haa.. cube teke sape punye ayat kat atas tu?? Sudah semestinya bintang pujaan hatiku Heliza berehh!! Berlakon sebagai Cikgu Syuhada dalam sebuah filem yang tengah hot sekarang (bagi aku), iaitu Syurga Cinta!! Semalam (29/5) buat kaly keduanye aku pegy tengok cter neyh ngan adeq-adeq aku, memang tak jemu la tengok filem neyh, lebeyh-lebeyh lagy Heliza yang comey tu berlakon en, huahua~ ;D (astaghfirullahalazim jage nafsu, huu~)

Rasenye korang satu Malaysia pun dah tau ryte sipnopsis about this story, so maleyh la aku nak tulis banyak-banyak kaly. Apa-apa pun bagy aku sebuah filem yang jalan cternye hampir sama dengan cerekarama laen, iyela about a guy yang selalu enjoy & bergelumang dengan maksiat, then jumpe seseorang yang telah mengubah hidupnya dan membawa dia ke jalan Islam yang sebenar. Tapi yang membuatkan filem arahan Ahmad Idham neyh berbeza adalah olahan yang dibuat beliau pastu pilihan pelakon yang seswai macam Heliza, dan juga yang laen-laen, ngehehe~

Boleh dikatakan filem melayu pertama yang boleh memberi kesedaran pada sesetangah pihak yang menontonnye, bukan la cam filem bohsia yang tah papo tu, bajet nak cterkan about realiti masyarakat la ryte, huu~ Apa yang buatkan aku tertarik about thiz filem is one of the part, perbualan antara Encik Irham (Awal Ashaari) & atok Cikgu Syuhada (lupe name, ngee~) mengenai 3 jenis jodoh, apakah jodoh tersebut??

1. Jodoh dari Syaitan
Korang dengan ehem2 korang berjumpa, lalu melakukan maksiat siti situ sana sini, akhir sekaly si perempuan itu mengandung disebabkan nafsu yang tak sabar-sabar sangat en, lastly baru korang kawen, itu adalah jodoh dari syaitan...

2. Jodoh dari Jin

Si lelaki minat pada si perempuan neyh, tapi si jelita neyh jual mahal laks, maksudnye tanak la kat laki tu, then laki tu pegy bomoh suro buat pompuan tu suke kat dye, bile pompuan tu dah kene ubat pengasih bomoh tu, lastly dyeorang kawen.. Tapi dyeorang tak sedar bahawa itu adalah perbuatan dan juga jodoh dari jin..

3. Jodoh dari Allah
Apabila dua insan bertentangan mata, lantas terus terpikat sehingga menusuk ke jantung kalbu, makan tak lena, tidur tak basah, mandy tak kenyang, dan si lelaki terus masuk meminang dan si perempuan itu bersuju untuk menjadi yang halal buatnya. Lalu mereka hidup happily ever after, maka di situlah jodoh dari Allah dan insyaAllah akan mengecapi syurga cinta!


So mari kita muhasabah diri & fikir-fikirkanlah sama ada diri kita ini mempunyai jenis jodoh yang bagaimana, dan insyaAllah mari kita sama-sama kecapi jenis jodoh yang ke-3 tu kayh!! Kepada sesiapa yang belum tengok cter neyh lagy aku rekomenkan baek korang tengok, and yang dah penah tengok tu, tengok la kaly kedua. Maybe kalo aku ade rezeky, aku nak pegy tengok buat kaly ketiga plaks, baru afdhal, hekhek.. ;)

p/s: harap-harap ade sambungan cter syurga cinta 2 plaks, dapat tengok heliza berlakon agy, lala~ ;D

14 komentar:

:::pIpozA::: May 30, 2009 at 2:40 PM  

muizzz... cite ni mmg best la.. xnafi!!! hehee

NaDhiRaH~" May 30, 2009 at 6:00 PM  

btol2..
filem yg patut ditonton buat kali ke 2,3,4,5 n bla bla bla..
hukhuk..=p

misz A.C.C.A May 30, 2009 at 6:20 PM  

waaa moez..smangat nyer... uwaaa jeles, nak tngok gak! =(

RuQaiYaH OtHMaN May 31, 2009 at 2:14 AM  

woha..
ayat dia menusuk kalbu..huhu

Some1 Secret89 May 31, 2009 at 1:08 PM  

slm... :) mmg mse tgh review citer nih dulu...tringin sgt nk tgk. nk tggu dvd je kut. :)


ps: erk...nk tnye...leh ke g cinema??

KhaliFmUjAhiD June 1, 2009 at 10:18 AM  

pipoza: btowl3 ;D

nadhirah: sambung cket, 6,7,8,9,10, ngehehe~

misz a.c.c.a: cepat sementara stok masih ada ;)

ruqaiyah: jodoh mana satu yang anda pilih? lala~

some1 secret89: tunggu jgn x tunggu ;)

Siti Hasmah June 1, 2009 at 4:55 PM  

Nak tengok cerita nie :D haha .

Rantong June 3, 2009 at 9:23 PM  

Salam ziarah. Such a great blog.

View Profile: Rantong™

. p i s e y . June 4, 2009 at 2:03 PM  

waaa.nk tgok jugak...
wawawawa....

KhaliFmUjAhiD June 5, 2009 at 10:39 AM  

siti hasmah: pi la tengok, kat alamanda jep, hehe~

rantong: tanx :) insyaAllah akan di lawat

pisey: jom2 g tengok, pisey blanje, hehe~

MonxtaGERL June 5, 2009 at 1:13 PM  

salam. hehe! semangat gile abg ckp psl heliza! haha ! yes2! nani pon suke gile dgn dia. hehehe XD

aww, awal pon handsome!
XD lagi2 the last part mase dia ckp dia nk jadikn cikgu syuhada yg halal buat dirinya. so sweet kn?!
hehehe XD

*SLAP MY FACE. hehehe.
best laaa cerita ni! i want to buy the DVD! puas hati leh tgk byk kali! XD

zulaikha June 10, 2009 at 10:44 AM  

wahhh
best ek cte nih?
hmm sy yg kt luar msia nih x tau lagik sinopsis nye..heeee =D

Anonymous July 2, 2009 at 2:47 AM  

ade pengajaran cite nie...
hang tue moez...
dah ade yang punye lom??
kalo ade mne stu hang punye??
sape la pompuan yg lucky tue kan!!!

Anonymous August 15, 2009 at 8:14 PM  

mmg bez citer dia..
bukan sekadar kisah cinta suka2
tapi cinta yang tulus dan ikhlas..

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP