Internet: Maklumat, Dakwah, Hiburan @ Maksiat??

>> Thursday, April 9, 2009

Salamz Alaik!!


Suatu fenomena yang aku rasenye mak ayah korang pun tak pernah merasa time zaman muda-mudi dyeorang. Apakah fenomena tersebut?? Adakah Akademi Fantasia, suatu transformasi akan berlaku, eceyh, hekhek.. ek, salah... Tapi itu pun mase time zaman dyeorang remaja belia pun takde lagy astro ryte...

Tapi bukan itu yang nak ditekankan.. So apakah dia? Yep, macam tajuk posting aku kat atas tu, fenomena tersebut tak lain dan tak bukan adalah penggunaan internet di serata dunia! Macam tak percaya ryte.. Betapa pesatnya teknologi masa kini. Bukan sahaja terkenal dari golongan belia, sedangkan budak kecik 5 tahun pun da pandei nak gune internet tau, pergi kat youtube, cari lagu wonderpets, ape yang penting?? Kerjasama!! lalala~ ;)

Sekarang nak dapat connection internet tak macam dulu dah, cucuk wayar kat tempat telefon, then tunggu la dye tit tot tit tot... Sekarang ambik ko, macam-macam ado! wayarless, gune iphone, blackberry, pastu broadband maxis, celcom lagy tu. Selagy korang ade line telefon kat satu kawasan, selagy tu korang leyh access internet tak kira tempat, di mana jua. Pada asalnya, internet neyh dyeorang nak buat just untuk cari-cari maklumat, dan juga paling basic skali adalah emel, sekarang neyh tak maen-maen la surat menyurat gune pos laju, emel jep, nak bayar bil pun sekarang da bleyh pakei internet tau, perghh.. Aku rase pasneyh pejabat pos kompom bankrupt, hekhek..

Another part of this cool technology adalah hadirnya chit chatting yang menghubungkan antara korang bukan saje dengan orang yang tersayang, tapy dengan orang yang kite tak knal pown leyh sembang, pastu cintan cintun last skali kawen.. sape-sape yang termakan cili tu bersyukur la eyp coz how great is it Allah pertemukan jodoh antara sesama insan di internet, ngee~ But seriously, kehadiran internet dalam hidup kita sekarang banyak membantu dalam pelbagai aspek termasuklah untuk mengembangkan dakwah islamiyyah di mata dunia... Subhanallah..

Pautan blog & artikel seperti iluvislam.com, weluvislam.com, halaqah-online, saifulislam.com, dan macam-macam lagy sumber yang kite leyh dapat sekarang menerusi internet yang boleh membuatkan kita sedar & muhasabah diri dalam arus kehidupan sekarang neyh, termasuklah video-video yang kite leyh tengok kat youtube. Korang pun leyh search sendiri ryte...

Tapi korang perlu berhati-hati terhadap punca sumber sesuatu artikel dakwah jugak tu kayh, takut-takut terdapat unsur untuk memesongkan aqidah umat Islam, yang itu pakcik taknak kayh, ngee~ Sebaiknya if korang tak pasty dalam sesuatu perkara tu, rujuklah pada yang pakar seperti ustaz @ para a'lim ulama', sebab dyeorang lebih arif & pakar dalam bab-bab agama & dakwah neyh. Mungkin ada rezeky korang boleh berguru dengan dyeorang, mane tau ryte.. ;)

Dari Sahl bin Saad as-Saaidi r.a. berkata: Rasulullah s.a.w bersabda; "Ya Allah! Jangan kau temukan aku dan mudah-­mudahan kamu (sahabat) tidak bertemu dengan suatu masa di mana para ulama sudah tidak diikut lagi, dan orang yang penyantun sudah tidak disegani lagi. Hati mereka seperti hati orang Ajam (pada fasiqnya), lidah mereka seperti lidah orang Arab (pada fasihnya)" (H.R Ahmad)

Nasyid, nak lagu ape? Aiman - Dusta Berkalang? Sekarang senang ajep, leyh download mp3 kat internet, takyah la nak beli-beli cd dah kan (sian artis yang jual cd eyp), ngee~ Kalo bagi pak-pak ustaz @ writer yang nak promosikan buku ilmiah pun, sekarang mane ade gune katalog sangat dah, semua pun gune internet jep, cepat pantas dan tuntas, hekhek~

Apa pulak akan berlaku jika seseorang itu tersalah @ menyalahgunakan internet?? Rasenye korang pun ade pernah buat karangan kat sekolah kan, so mesty lagy pakar, hekhek.. Hiburan keterlaluan (hedonisme), website lucah (lucahnisme), serta pelbagai cara dan unsur maksiat lain yang berlaku disebabkan internet jahanam neyh!

Pastu ape lagy, mula la buat koleksi download lagu-lagu dangdut, pastu download cerita ape sekarang yang tengah hot? Desperate housewive? ape mende tah nak desperate tak tau la.. then mula start nafsu terangsang, orang yang tengok cerita tu pun desperate, masuklah surat khabar muka depan, tajuknye perogol bersiri! MasyaAllah.. Itu terjadi apabila dunia diutamakan, akhirat dipinggirkan..

Apa-apa pun, kita sepatutnya memberi tanda syukur & terima kasih kepada Allah s.w.t kerana masih memberikan hidayah & ilham kepada kita untuk sentiasa meneruskan penyebaran dakwah menerusi alam maya. Secara jujurnye, internet jugak banyak memberikan manfaat & pedoman kat aku sendiri. Walaupun ia kelihatan seperti suatu perkara yang kecil pada mulanya, tapi jika kita ikhlas & istiqamah dalam melakukan sesuatu kebaikan, insyaAllah akan mendapat pertolongan daripada Yang Maha Esa ;)

Daripada Anas r.a. bekata, Rasulullah saw. bersabda: "Akan datang kepada umat ku suatu zaman di mana orang yang berpegang kepada agamanya laksana menggenggam bara api” (H.R. Tirmizi)


p/s: Internet memberikan keburukan atau kebaikan kepada anda?? Lu pikir la sdiri.. Assalamualaikum! ;)

3 komentar:

eidrag April 9, 2009 at 8:13 PM  

Ichiou, sume ni bergantung kepada niat dan cara masing-masing gune internet nih. Tapi kena ingat gak, niat tak menghalalkan cara.

Kalau nak buat perbandingan, internet ni macam pisau. Pisau nih, kite boleh buat tolong mak kite potong lalang kat depan rumah, atau boleh gune nak buat potong orang.

Tak guna kalau kite nak salahkan internet sahaje. Sebagai manusia yang berakal, sedar kelemahan diri sendiri sebelum kite mula salahkan orang lain.

.Nana. April 10, 2009 at 7:14 PM  

internet bnyk gunenye if tak misuse..
therefore use it wisely!!

KhaliFmUjAhiD April 10, 2009 at 10:20 PM  

eidrag: pandangan yang bernas ;) diri kita yang menetukan arah tuju hidup ;)

nana: btowl3 ;)

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP