Kursus Pra-Perkahwinan: Menuju Gerbang Kebahagiaan

>> Friday, February 27, 2009

Salamz Alaik!!

AJK pelaksana kursus pra-perkahwinan perdana feat VVIP

Sungguh benarlah bahawa masa itu sentiasa mengalir bagaikan air sungai, tidak akan berhenti walaupun hanya seketika. Kan best kalo mase boleh membeku macam ais, leyh wat macam-macam, hehe.. Senang kate aku sekarang berada dalam ke'busy'an pada tahap yang maximum! huhu~ jadi sorry la kalo aku lambat hupdate post ek.. So what is in the menu for my life's journey?? Pada 21-22 Februari 2009, satu tarikh keramat bagi kami, Persatuan Pengajian Islam sebab julung-julung kalinya kitorang menjalankan aktiviti yang dinamakan Kursus Pra-Perkahwinan Perdana!! Wah2, kecik-kecik lagy dah gatai nak kawen noh.. hekhek, bukan kawen la, kitorang pegi kursus ajep, ish kome neyh.. ;p

Program yang berlangsung selama 2 hari neyh memberikan banyak pengalaman suka, duka, gelak ketawa tak henti-henti atas sebab tertentu, hilang ilmu, ngehee.. apa-apa pun syukur alhamdulillah segalanya berbaloi sebab sedikit sebanyak dapat jugak aku dan geng-geng PPI mengetahui selok belok dalam menguruskan rumahtangge, tapi sebenarnya lambat lagy kowt nak kawen, diri sendiri pun tak terurus lagy, hekhek..

Lebih-lebih lagy malam sabtu tu ade forum kekeluargaan: ayat-ayat cinta yang di'panel'kan oleh 2 penceramah yang tak asing lagy, iaitu Ustaz Ridhwan Tee b. Abdullah ngan Ustaz Badli Shah b. Alauddin. Memang berinformasi gler la malam tu, siap ngan nasyid, then bacaan tilawah oleh tak laen dan tak bukan saudari Sharifah Khasif Fadzilah, alah finalis Akademi Al-Quran dulu, ex-student UNITEN tu, ngee~

Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah ialah Dia telah menciptakan untuk mu isteri-isteri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya; dan dijadikannya antara kamu rasa kasih sayang." (Ar-Rum : 21)


Cakap tentang bab kawen-kawen neyh, sudah semestinya kebahagiaan itu menjadi matlamat untuk setiap pasangan yang melayarkan bahtera, of courze la kepada pasangan laki pompuan, kalo pasangan sejenis kompom takkan bahagia, iyela dah mende songsang, mane la dapat keberkatan Allah s.w.t.. Tapi untuk zaman sekarang neyh, mencipta sesuatu keharmonian dalam rumahtangga itu menjadi satu perkara yang mustahil, mane taknye setiap hari mesty setiap hari ade la kes kat mahkamah syariah, kes ape lagy kalau tak kes talak, fasakh, pastu macam-macam lagy la 1001 satu masalah penceraian. Siap ade tu 12 hari jep kawen, tak sempat nak wat ape-ape lagy. Jadi adakah itu juga satu kebahagiaan?? Yang untungnye peguam syarie tu gaks, ngee~

Ok kalau nak pikir balek, excely penat+borink+malu+membazir masa taw nak lakukan proses penceraian neyh, btowl tak? Iyela, skali dah cerai mesty la kene kene pegy mahkamah syariah lagy, pastu nak kene upah peguam lagy, pastu kalau ade yang tak puas haty nak tuntut duet berjuta-jutaan, pastu gadoh kat mahkamah, pastu yang pompuannye kalu jenis emo nanges-nanges, pastu ade proses cerai makan mase bertahun-tahun, pastu keluarga tanggung malu, pastu membazir jep duet kawen, pastu yang ade anak mestyla dyeorang sedeyh, pastu nanty menyesal nak rujuk balik, pastu gadoh lagy terus talak 3, pastu lu pikir la sendiri! ngee.. Tengok tu, nak tulis pun penat apatah lagy mereka yang melakukan proses penceraian tu. Kan elok kalo dok senyap-senyap minum kopi kat rumah jep, tengok cter spongebob same-same, rumahtangge bahagia, anak pun ceria ;)

Dalam mencipta sesebuah kebahagiaan itu, sudah pasti ada cabaran & halangan yang perlu ditempuhi. Oleh itu wahai tuan-tuan & puan-puan, bila nak berkahwin tu, pilihlah pasangan yang kita yakin dapat hidup dunia & akhirat. Pastu lepas dah kawen, terimalah pasangan itu seadanya, memang setiap manusia ade kekurangan & cacat cela di mana-mana, tapy itulah tanggungjawab pasangan tersebut untuk memperbaiki cacat cela itu agar keharmonian sesuatu rumahtangge itu kelihatan berseri sentiasa.

Mungkin aku neyh bukanlah orang yang seswai nak cakap bab kawen neyh coz aku pun tak kawen lagy, so tak merasa lagy la melodrama dalam berkeluarga neyh, ngee~ Apa yang aku cakap ni adalah just pengamatan aku, bukan pengalaman aku kayh.. Mungkin ade di antare pembaca blog yang dah kawen bleyh perbtowlkan apa yang aku cakap kan, ataupun kongsi pengalaman kebahagiaan korang melayarkan bahtera perkahwinan, kalo ad la ;) setiap baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari diriku sendiri...

"Dan orang-orang yang tidak mampu kahwin hendaklah menjaga kesucian (diri) nya, sehingga Allah memampukan mereka dengan kurnia-Nya." (An-Nur : 33)




p/s: Apa gunanya kita berkahwin kalau untuk bercerai.. fikirkanlah ;)

6 komentar:

chentanuriz February 27, 2009 at 1:53 PM  

hype!!!
dah de calon ke...
huhuu~
abiskan blajo dulu ye...

KhaliFmUjAhiD February 27, 2009 at 2:53 PM  

chentanuriz: eceyh mentang2 dye da ad calon.. ngee.. ;p

farah b February 27, 2009 at 10:43 PM  

bgos tau amik kursus ni..
akak de amik 2yrs ago..
time tu umo 20..
under kolej..
sje je msok kursus tu..
mmg enjoy..

Yuna@Fah February 28, 2009 at 9:43 AM  

Assalamualaikum..

sy baru nk amik kursus kawin tgh bulan tiga ni, dah lame rancang nk amik, tp xde mase, hehehe... bukan nk kawin lagi sesaje jer sebab teman kawan...hehehe...insyaAllah semoga same2 mendapat manfaatnya..

KhaliFmUjAhiD March 2, 2009 at 6:13 PM  

farah b: semoga ilmu yang diterima bermanfaat ketika berumahtangge kelak ;)

yuna@farah: selamat berkursus! ;)

chentanuriz March 5, 2009 at 9:01 PM  

ya...sy nampak khalifmujahid gambar di atas...
barisan kedua dari kiri...
huhuu~
tembom!!!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP