Perangai Budak-Budak Zaman 90'an

>> Thursday, November 6, 2008

Perhatian kepada budak-budak yang lahir pada thn 90'an! Sini adalah perangai-perangai yang mesti anda ingat mase skola rendah dulu:

- Kat skola ade salesman jual buku cerita. Hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. Salesman susu pon camtu gak. Lepas tu mase habes skola ade pakcik jual keropok.

- Kat library pulak, budak2 memang baca buku tapi just nak tengok gambar je. Bile ade program Nilam, baru sebok semua nak pinjam buku, huahuahua..

- Rancangan Makanan Tambahan (RMT) kat skola makanannye tak best, tapi yang berduit pon join RMT, x paham langsung.

- Pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, pastu ade sharpener kat tengah-tengah die.

- Main lawan pemadam, sayang nak guna untuk padam. Padahal itu fungsi sebenar, untuk padam! Lepas tu ade satu musim tu main penutup botol, jentik-jentik pensel, siap buat contest lagi kat skola tu.


- Pakai pembaris yg bergerigi, kat dalam ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. Mase tu siape ade pembaris tu kire hebat la..

- Cikgu pakai pembaris kuning pajang. Ade pemegang kat tgh2 tp tak penah nampak cikgu pegang pon kat situ. Bulu ayam jadi ramping kerana sering dijadikan rotan.

- Time pendidikan seni, lukis sume boleh tapi bile time kaler sume cam hampeh. Ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- Main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- Jam tangan Boy London dengan Baby G jadi idaman, sebab bole tukar-tukar kaler ikut suhu ngan cuaca.

- Takut BCG tapi lepas kene inject poyo la pulak tu, siap dapat gule-gule.

- Balik skola mesti beli JoJo kalo tak pon Dendang. Tora pon best gak. Beli semata-mata nak mainan, coklat die tak mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Komik pertama yang dibaca adalah Dragon Ball, Dr. Slump, Doraemon. Siap bawak komik tu pegi sekolah lagi, pastu menangis sebab kene rampas dengan cikgu...

- Siri kartun idaman; power rangers, Ultraman, Transformers, He-Man, Ninja turtles, Thundercats, Maskman, Gaban, Getman, Jetman, Tomatoman dan macam-macam lagi.


Jikalau ada tambahan lagi boleh post kat comment kayh! Antara petanda anda budak-budak zaman 90'an ialah anda akan tersengih, ngehehe.. Janganlah lupe perkara-perkara ini semua sebab zaman sekarang budak-budak tak sempat layan bende-bende macam ni. Kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yang permanent.

p/s: Bangga menjadi budak-budak zaman 90'an ;)

8 komentar:

KhaliFmUjAhiD November 7, 2008 at 12:18 PM  

gambar yang aku letak itu adalah gambar geng-geng sekolah rendah aku buat reunion.. seafield 96-01 in memoriez ;)

*secret November 7, 2008 at 8:15 PM  

aah..
mmg tol aa..
ekekekeke..
pastuh men tembak2 pakai pen ngan lidi..
bullet pkai langsatnye kulit..
pena men tak?
lagik taim tuh peymes ngan pen wane wani..
sape ade mmg bangge aa..
bile ingt balek poyo gile!

Syud November 8, 2008 at 11:35 PM  

oh, terase tua :((

~miss crappy ~ December 31, 2008 at 11:10 AM  

haih.. rindu nye time skolah rendah dulu ;) sempat gak merase sume tu.. hehehe

nur February 3, 2009 at 5:27 PM  

a'ah la smua pkr d ats blku pd aku..hehehe...t'igt dlu de jam leh tuka2 kaler ikut suhu tue..siap letak jam tu dlm peti ais lg sb kale time sjuk cun..haha...

korupsi tinta April 21, 2009 at 4:48 AM  

ahaha..waaa..terase..haha..mmg btolla..xsngka lak kat mane2 sume prngai same..aha

korupsi tinta April 21, 2009 at 7:32 PM  

bro..nk copy leh?halalkan ep..heee..

KakLong August 7, 2009 at 11:05 PM  

salam.sengih sampai telinga.mata kuyu jadi segar.hehe.bukan bebudak yg lahir zaman 90an je,bebudak yg lahir 80an dan skul skitar 90an pun alami pengalaman ni.so sesape yg jd ckgu la ni kenang blk zmn korang dan fahami perangai murid2 anda.kreativiti n pengaruh ni banyak corak dan ragamnnya. :) renungan yg sgt bagus.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP